Schaapskudde Exloo

Van oudsher heeft Exloo een schaapskudde. De schapen van deze kudde waren eigendom van de diverse boeren uit het dorp. De scheper haalde de schapen's morgens bij de boederij op en bracht de schapen 's avonds weer terug.

herderbijven-exlooAls vergoeding kreeg de scheper de kost bij de boeren. De Extoer kudde was lot 1960 in particuliere handen. Vanwege de hoge exploitatielasten dreigde deze kudde te verdwijnen. Op initiatief van de toenmalige burgemeester J. van Roijen is de kudde door de gemeente aangekocht. De kudde telt 200 schapen van het ras Het Drentsche Heideschaap. Tijdens de lammertijd verdubbelt dit. De schaapskudde is gehuisvest in de Schaapskooi, die midden in het dorp Exloo staat. Dit betekent dat de scheper met zijn kudde altijd dwars door het dorp gaat; een unieke beleving en een prachtig gezicht!

De gang door het dorp zet als het ware de tijd even stil. Vanaf de paasvakantie tot de herfstvakantie trekt de scheper met z'n kudde er dagelijks op uit. Buiten deze periode alleen in de weekenden en in de schoolvakanties dagelijks. Vertrektijd is om 9:00 uur en de terugkomst is rond 16:00 uur.

Meer informatie over de schaapskudde vind u op www.schaapskuddeexloo.nl Van deze website is tevens de bovenstaande tekst overgenomen.

IMGP5054

Kralensnoer van Exloo

kraal

De E in het logo van Exloo is een hanger voor aan een sieraad en is een verwijzing naar het Kralensnoer van Exloo dat in 1881 in Exloo is gevonden. Kralensnoer van Exloo