Historische Vereniging Carspel Oderen

Op 3 oktober 1997 is de HVCO opgericht. Een vereniging die de gehele voormalige gemeente Odoorn als werkgebied heeft en zich bezighoudt met de historie van de eigen woonomgevng. Tijdens de oprichtingsvergadering werd door de leden besloten de Historische Vereniging Carspel (kerspel) Oderen te noemen, gemeentegrenzen van de voormalige gemeente Odoorn die nagenoeg samenvallen met de grenzen van het oude kerspel. Bij het kerspel hoorden zowel het veen- als zandgedeelte. Oderen is de oudste naam voor Odoorn, welke te lezen valt in een stokleggingsbrief uit 1376. De HVCO heeft als doel het bevorderen van de belangstelling voor en het vergroten kennis van de voormalige gemeente. Ook het waardebesef met betrekking tot het historisch erfgoed krijgt de aandacht. De vereniging heeft 2011 afgesloten met 512 leden.

De vereniging organiseert jaarlijks vier lezingen en een excursie voor haar leden; deze bijeenkomsten worden goed bezocht.

In Het Dorpshuis in Valthe heeft de vereniging haar uitgebreide archief uitgebracht. U kunt hier gegevens opzoeken en hulp vragen bij uw onderzoek.

Ook geeft de vereniging een prachtig tijdschrift uit, Spitwa(a)rk vol met waardevolle verhalen over de geschiedenis van het oude Carspel.

Adres

  • Straat: Crerarstraat 33
  • Postcode: 7901 AD
  • Plaats: Hoogeveen

Contact

  • Telefoon: 06-28074864
  • E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bekijk op de kaart

Vul uw adres in voor een routebeschrijving

Kralensnoer van Exloo

kraal

De E in het logo van Exloo is een hanger voor aan een sieraad en is een verwijzing naar het Kralensnoer van Exloo dat in 1881 in Exloo is gevonden. Kralensnoer van Exloo