Zonnepark Exloosche Landen

Zonnepark Exloosche Landen

 

Algemeen

In Exloo is gestart met de aanleg van het zonnepark Exloosche Landen. Volgens wethouder Freek Buijtelaar is het project een voorbeeld voor toekomstige initiatieven.

Initiatiefnemer GroenLeven ging met boeren uit de omgeving op zoek naar geschikte plekken voor de aanleg van het park. Gekozen werd voor ‘natte landbouwgrond waarop oogsten vaak slecht uitvallen’. “Door op dit land zonne-energie op te wekken, krijgt het toch een goede functie.”

Om inwoners van Exloo ook te laten profiteren van de komst van de zonne-akker, is er een gebiedsfonds op poten gezet. De komende zeven jaar stort GroenLeven hier jaarlijks geld in. Stichting Dorpsraad Exloo heeft een werkgroep gevraagd om het fonds te beheren en om te zorgen voor de verdeling van het geld over verschillende initiatieven. Het gaat om sociaalmaatschappelijke projecten of de verduurzaming van Exloo.

Volgens wethouder Freek Buijtelaar vallen de plannen goed bij inwoners van het gebied. “Het proces rond de totstandkoming van de plannen is prima verlopen. De plaatselijke bevolking is goed meegenomen en er kwamen geen bezwaren op de plannen binnen”, aldus Buijtelaar. “Dit kan als voorbeeld dienen voor soortgelijke initiatieven.”

Publicatie stvzk werkgroep Gebiedsfonds Zonnepark Exloosche landen

Nieuws / ontwikkelingen

Om jullie op de hoogte te houden van verdere ontwikkelingen, vinden jullie hieronder diverse nieuwsberichten :

Nieuwsbrief oktober 2023

Hieronder zijn de actuele documenten te vinden m.b.t. de fonds regelementen, beoordelingscriteria en het aanvraag formulier:

230930 aangepaste FONDSREGLEMENT Exloo versie 230930 met concept+AVG

230930 aangepaste beoord.criteria gebiedsfonds versie 230930

230930 Aanvr form. 2024 gebiedsf. Zonnepark Exloosche landen

Archief

Voor gepubliceerde berichten uit het verleden klikt u hier.